De Amerikaanse verkiezingen en de missers van de opiniepeilers zijn volgens Maurice de Hond een bewijs dat “de politieke stelsels niet meer passen bij deze tijd en het huidig electoraat”, schrijft de Nederlandse opiniepeiler op zijn site.

Er is volgens de opiniepeiler iets fundamenteels aan de hand in zowel Amerika als Nederland.

Volgens De Hond gaat dat op een gegeven moment “stevig mis”: “De scheiding binnen de bevolking wordt steeds groter en de slagvaardigheid van het bestuur neem verder af.” Hij roept op tot bestuurlijke vernieuwingen, maar hij geeft toe dat dat moeilijk voor elkaar lijkt te krijgen.

De kloof die Trump zichtbaar maakte, werd ook al duidelijk in Groot-Brittannië bij het Brexit-referendum, en werd twee jaar geleden in Nederland ook al opgemerkt door het Centraal Planbureau in een rapport:

“In Nederland bestaat een sociaal-culturele tegenstelling tussen lager- en hogeropgeleiden. Deze komt politiek tot uiting in sterk verschillende meningen over gevoelige onderwerpen als migranten, de EU en politiek in het algemeen. De tegenstelling uit zich ook in sociale afstand. Zo leven beide groepen in gescheiden sociale netwerken en verschillen zij in culturele smaak.”

Opiniepeilers de mist in

De Hond onderschrijft wat ook Amerikaanse opiniepeilers eerder deze week zeiden: de oude patronen waarop mensen stemden zijn doorbroken, en daar houden opiniepeilers onvoldoende rekening mee.

Dat komt ook voor in Nederland, stelt De Hond. Zo peilde hij de PVV begin 2016 op 42 virtuele zetels, terwijl de Politieke Barometer de PVV op 32 zetels inschatte. De Hond zegt zelf wel rekening te houden met die "twee parallelle werelden die elkaar steeds minder begrijpen" en denkt dat zijn peilingen daarom het kiesgedrag in Nederland redelijk accuraat kunnen voorspellen.

In Nederland komt er over het algemeen een minder groot deel van de PVV-aanhang naar de stembus dan bij andere partijen, waardoor de partij het meestal iets minder goed doet bij de daadwerkelijke verkiezingen.

Maar mocht die aanhang wel massaal naar de stembus komen, dan zou de PVV wel eens boven de 35 zetels uit kunnen komen, aldus De Hond. Een hoge opkomst zou volgens hem niet zo zeer te maken hebben met Wilders, maar veel meer met hoe de andere politici en de media omgaan met die groep mensen.

LEES OOK: Thierry Baudet legt uit waarom de wereld niet hoeft te vrezen voor Donald Trump